Categories
consells d'aula dia a dia formació i educació

Microrelat cooperatiu en vídeo (projecte educatiu híbrid o per un possible confinament)

Aquesta proposta és una evolució d’una pràctica realitzada amb l’alumnat de 4t d’ESO de l’Escola Pia de Calella durant el darrer confinament i que he desenvolupat pel Curs de Formació (Kudis) d’Educació Híbrida del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

  • Títol: Microrelat cooperatiu en vídeo  (o en confinament) 
  • Breu resum de la proposta: en una combinació flexible de sessions telemàtiques (sincròniques i asincròniques)  i presencials l’alumnat construeix el guió d’un microrelat i l’enregistra en vídeo.
  • Nivell educatiu: ESO
  • Durada: 14 sessions 
  • Organització de l’alumnat: en equips de 3, 4 o 5 alumnes.
  • Materials: dispositius per enregistrar vídeo; ordinadors 
  • Consideracions prèvies: abans d’iniciar aquest projecte l’alumnat ja te constància dels fonaments del llenguatge audiovisual; sap connectar-se a una videconferència i treballar amb carpetes i documents de text compartits en línia donant els permisos necessaris.
  1. Primera sessió: introducció al projecte. Abans d’explicar l’objectiu del projecte: “Realitzar un microrelat cooperatiu en vídeo”, es visualitza el vídeo: “Cròniques d’un confinament: l’escala de veïns“. En petit grup s’intenten contestar algunes preguntes per reflexionar sobre el procés de creació del mateix vídeo. La darrera part de la sessió es comparteixen en gran grup les respostes:
    1. Quin és l’argument de la història? De què va?
    2. Pots identificar plantejament, nus i desenllaç?
    3. Heu identificat alguna diferència entre la primera vegada que apareix el guió en pantalla i la segona?
    4. Perquè creus que no surten mai dos personatges en un mateix pla?
    5. En cas que fos necessari, us podríeu trobar físicament per enregistrar algun pla?
    6. Creus que s’han utilitzat efectes de postproducció? Quins?
    7. Quins errors has trobat?
    8. Què faríeu per millorar el vídeo?
  2. Segona sessió: què és un microrelat? Dirigim a l’alumnat a aquesta web de microrelats enregistrats en àudio o a aquesta amb microrelats d’humor per llegir. En petits grups, cada alumne escull una història diferent per escoltar. D’aquesta, en un document compartit el grup i amb el docent, anota: títol, autor, plantejament, nus i desenllaç de la història. Tot seguit, el grup comparteix la seva informació destacant en cada cas les tres parts de la narració.
  3. Tercera sessió: cocreació de la idea inicial. Pluja d’idees. En petit grup es proposen possibles idees per definir el seu microrelat. Utilitzant la tècnica cooperativa del full giratori. Cal però que al acabar la sessió, cada grup hagi definit títol, subtítol, plantejament, nus i desenllaç. En cap cas cal que sigui original, pot ser una adaptació, modificació o còpia
  4. Quarta sessió: intercanvi d’idees inicials. El secretari, vocal o representant de cada grup llegeix la seva proposta consensuada: títol, subtítol, plantejament, nus i desenllaç. La resta de companys, després d’una “parada de 3 minuts”, proposen aspectes de millora, dubtes o dificultats per transformar el text en un producte audiovisual.
  5. Cinquena i sisena sessió: redacció del guió. En un document compartit de text, cada grup comença a desenvolupar el seu guió literari. Primer es treballa amb una llista amb pics, on cada entrada correspon a un pla audiovisual. Cal especificar qui és el protagonista del pla o clip (cada fragment de vídeo), quin tipus de pla s’utilitzarà, quina serà l’acció i què dirà (en cas que digui quelcom). Per orientar a l’alumnat podeu mostra-los aquest guió sense final.
  6. Setena sessió: lectura compartida de guions.  Cada grup classe fa una lectura del seu guió davant el gran grup, presencialment o de manera telemàtica.  La resta de companys, després d’una nova “parada de 3 minuts”,  proposen aspectes de millora, dubtes o dificultats per transformar el text en un producte audiovisual.
  7. Vuitena sessió: validació dels guions i preparació del rodatge. Un cop validat el guió recollint les possibles intervencions del grup classe, cal canviar la llista amb pics per una llista numerada. D’aquesta manera cada pla estarà numerat. Cada alumne del grup haurà de ser responsable d’enregistrar els seus plans i pujar-los en una carpeta compartida de Drive amb el número de pla corresponent.
  8. Novena i desena sessió: enregistrament dels clips.  En aquestes dues sessions, els grups han d’enregistrar els clips segons les característiques dels seus guions de vídeos i pujar-los a la carpeta compartida.
  9. Sessions onze i dotze: títol, crèdits i edició del vídeo final. No és imprescindible que el títol i els crèdits finals s’hagin de fer amb un programa d’edició. Es poden escriure en un un paper i enregistrar-los en clips de vídeo. Des de Drive, amb els vídeos numerats, els alumnes poden unir tots els clips amb aquest servei. Molts dispositius digitals i sistemes operatius incorporen senzill editors de vídeo que els alumnes poden explorar per finalitzar la tasca.
  10. Sessió tretze: visionat conjunt dels productes finals. La darrera sessió és una festa de celebració: crispetes, alguna cosa per picar… El visionat conjunt s’ha de realitzar en el millor ambient possible! En cas de fer-se telemàticament, es pot utilitzar youtube party per compartir l’experiència sincrònicament.
  11. Sessió catorze: avaluació de l’experiència. Un formulari personal proporciona dades objectives en relació al projecte.

Aquesta és la seqüència del procés de creació del projecte. El següent pas serà crear les bases d’orientació pertinents i les rúbriques d’avaluació del guió i el vídeo final.

Articles Relacionats:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.