Categories
articles amb imatges formació i educació

Pensament crític i narració assistida amb intel·ligència artificial: experiències a l’aula

Fa uns mesos, la Neus Lorenzo, en Xavier Suñé i en Juanmi Muñoz em van proposar participar en el llibre: “Intel·ligència artificial a la Microeducació: Transformant l’Aula del Futur”. Després d’un parell de converses amb la Neus per concretar la meva aportació, vaig redactar un parell de pràctiques d’aula que ja he repetit diverses vegades amb l’alumnat.

Durant els primers mesos de l’any 2023 vaig tenir ocasió de compartir algunes bones pràctiques per aprofitar ChatGPT de manera constructiva a l’educació. He intentat fomentar el pensament crític en l’ús de la intel·ligència artificial. En l’article pel llibre “Intel·ligència artificial a la Microeducació: Transformant l’Aula del Futur” es recullen i amplien dues d’aquestes pràctiques, detallant-ne l’aplicabilitat i els usos específics:

  • Tres opcions humanes i una d’artificial: activitat inicial per fomentar l’avaluació formativa i el pensament crític a partir de possibles produccions de l’alumnat.
  • Cocreació d’una història amb ChatGPT per descobrir la seva creativitat: experiència ludificada, per equips, on s’utilitza un model de llenguatge a gran escala com a assistent de text per redactar una història.

Vivim en un món cada vegada més digitalitzat, on la tecnologia juga un paper més i més rellevant en tots els àmbits, inclòs l’educatiu. En aquest context, tenim la satisfacció de presentar un llibre generat de manera col·laborativa sobre la intel·ligència artificial a la microeducació, publicat per l’ODITE (Observatori d’Innovació Educativa i Cultura Digital) de l’Associació Espiral, Educació i Tecnologia. Aquest llibre és el resultat d’un any de treball de docents de totes les àrees i nivells educatius i especialistes de sis països diferents que ens endinsa en els fonaments de la IA i la seva aplicació a l’àmbit educatiu més proper: el treball a l’aula.

Observatori d’Innovació Educativa i Cultura Digital
Compartint l’experiència a l’Exploratori: “Perill, material fràgil. La IA a l’educació: entre l’esperança i la distopia” a la Universitat Politècnica de Giirona. 21 de febrer del 2024.
Compartint l’experiència a l’Exploratori: “Perill, material fràgil. La IA a l’educació: entre l’esperança i la distopia” a la Universitat Politècnica de Giirona. 21 de febrer del 2024.

Articles Relacionats:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.